안녕하세요 아름다운 사람들

Welcome to Poyong Jose's stories

Its okay keep scrolling and keep reading..

I'm sorry its a bit rainy here

“The rain is falling all around, It falls on field and tree, It rains on the umbrellas here, And on the ships at sea.

Thursday, 10 October 2013

First story

There was once this guy who is very much in love with his girl. This
romantic guy folded 1,000 pieces of
paper cranes as a gift to his

Although, at that time he was just a small fry in his company, his
future didn't seem too bright, they were very happy together. Until
one day, his girl told him she was going to Paris and will never come
back. She also told him that she cannot visualize any future for the
both of them, so they went their own ways there and then...

Heartbroken, the guy agreed. But when he regained his confidence, he
worked hard day and night, slogging his body and mind just to make
something out of himself.

Finally with all the hard work and the help of friends, this guy had
set up his own company ...

You never fail until you stop trying. One rainy day, while this guy
was driving, he saw an elderly couple sharing an umbrella in the rain
walk ing to some destination. Even with the umbrella, they were still
drenched. It didn't take him long to realize they were his girl's

With a heart in getting back at them, he drove slowly beside the
couple, wanting them to spot him in his
luxury sedan. He wanted them
to know that he wasn't the same any more; he had his own company, car,
condo, etc. He made it! What he saw next confused him, the couple was
walking towards a cemetery, and so he got out of his car and
followed...and he saw his girl, a photograph of her smiling sweetly as
ever at him from her tombstone and he saw his paper cranes right
beside her...

Her parents saw him. He asked them why this had happened. They
explained, she did not leave for France at all. She was ill with
cancer. She had believed that he will make it someday, but she did not
want to be his obstacle... therefore she had chosen to leave him.
Just because someone doesn't love you the way you wa nt them to,
doesn't mean they don't love you with all they have. She had wanted
her parents to put his paper cranes beside her, because, if the day
comes when fate brings him to her again...he can take some of those
back with him...

Once you have loved, you will always love. For what's in your mind may
escape but what's in your heart will remain forever.

The guy just wept...The worst way to miss someone is to be sitting
right beside her knowing you can't have her, see her or be with her
ever again.........hope you understand.
Find time to realize that there is one person who means so much to
you, for you might wake up one morning losing that person who you
thought meant nothing to you.

Second Story


One day, a poor boy who was selling goods from door to door to pay his
way through
school, found he had only one thin dime left, and he was
He decided he would ask for a meal at the next house. However, he lost
his nerve when a lovely young woman opened the door. Instead of a meal
he asked for a drink of water. She thought he looked hungry so brought
him a large glass of milk. He drank it slowly, and then asked, "How
much do I owe you?"

"You don't owe me anything," she replied "Mother has taught us never
to accept payment for a kindness." He said... "Then I thank you from
my heart."

As Howard Kelly left that house, he not only felt; stronger
physically, but his faith in God and man was strong also. He had been
ready to give up and quit.

Years later that young woman became critically ill. The local doctors
were baffled. They finally sent her to the big city, where they called
in specialists to study her rare disease. Dr. Howard Kelly was called
in for the consultation. When he heard the name of the town she came
from, a strange light filled his eyes.
Immediately he rose and went down the hall of the hospital to her room.
Dressed in his doctor's gown he we nt in to see her. He recognized her
at once. He went back to the consultation room determined to do his
best to save her life. From that day he gave special attention to the

After a long struggle, the battle was won. Dr. Kelly requested the
business office to pass the final bill to him for approval. He looked
at it, then wrote something on the edge and the bill was sent to her
She feared to open it, for she was sure it would take the rest of her
life to pay for it all. Finally, she looked, and something caught ;
her attention on the side as She read these words.....

"Paid in full with one glass of milk." (Signed) Dr. Howard Kelly.

Tears of joy flooded her eyes as her happy heart prayed: "Thank You,
GOD, that Your love has spread abroad through human hearts and hands."

Hope you enjoy this :)

Saturday, 5 October 2013

Hye! Last year I went to the Crocker Range National Park .Its 144 kilometers from Kota Kinabalu. The Crocker Range Park is located 13 kilometers from Keningau town, approximately 25 minutes away by car.

The Crocker Range was designated to be a forest reserve in 1968. In 1984, Crocker Range Nature Park was then established in order to protect the water catchments area which was supplying clean drinking water to the West Coast and the interior of Sabah. It was renamed Taman Banjaran Crocker (Crocker Range Park) in 1996 and is managed by the Sabah Parks.

Located in the heart of Crocker Range Park, the newly developed Sabah Park’s facility which opened in February 2004 is ideal a place for meetings, camping, jungle trekking and outdoor educational activities. Among the attractions to found in the Crocker Range Park are the Rafflesia sites, trekking courses, and camping ground.
I went to this placed with my friends, Allyzarina@ Liku and my new friend Cyeka and Dora!Actually all of this photo taken by Cyeka and edited by me. Hahaha sorry cyeka for stealed your photo..hehe

                                               Welcome sign board of Crocker Range Park !

                                                 If you want to rest, just go to this cottage

                                         This is Crocker Range National Park Keningau's map.

                                   Before you enter CRNPK's office, you will see this signboard.

                                                             And this CRNPK's office!

 For the first time I saw this buliding, I tought this is "Rumah Panjang" but the truth is not. I forget what building for is this.

If I had not mistaken, this is a rent house for the travelers who come here.

And this is CRNPK's cafe. 

This what I mean CRNPK's cafe. cute right?

We found that,there is beautiful views from the top of this cafe.

After that, we going to the counter check-in. You need go to here for register. From the left, that is Liku's brother.

Okay this is little picture of us, from the left, Dora, me (agnes), and lastly, Liku. This picture taken by Cyeka.

I guess this the house breaks or rent house. IDK

This is Liku and Cyeka! photo taken by Dora.

This is myself(agnes j). witwee hahaha. photo taken by Cyeka.

From the left, me, Liku and follow by Dora!

Me and Dora. I didn't remembered what happened to Dora at this time. hahaha I mean her hand.

A model of cleanliness ! hahaha  Keep your park clean ok!

This is CRNPK's high tower. Its not that high tough. Dont worry! hehe

Me, Dora and Liku. This is from the top of  CRNPK's high tower. wuuu I'm fear of heights here!!!

Liku and Cyeka had fun above !! ee They don't fear at all.

Hahaha after we down the stairs, Liku and Cyeka jumped again. hahaha.

Okay that's all guys! I hope this post will be a useful thing to you !

note: I miss all of them here, Liku, Cyeka, Dora! I love how we laughed together ! hahaha miss you all Sumandak sumandak Keningau or more correctly, Advent advent Youth Keningau!. I love you all.! next time I will post about you all again!

Friday, 4 October 2013

Okay! Today I would like to talk about my..ok ok, disebabkan saya marau arau (terburu-buru) saya akan cakap melayu+dusun la kio. HAHAHA . Lagipun saya sendiri anak kelahiran Sabah juga bah this. Haha. Okay sebelum saya cerita lebih lanjut tentang kawan kawan baru saya yang dari Keningau yang kini sudah menjadi kawan lama yang tidak pandai jumpa, saya ingin mempersembahkan..ehh bukanla, haha memperkenalkan, bestfrieng saya dari Keningau iaitu Allyzarina..Tapi kami di KML panggil dia Liku. weird kan name dia? bukan weird, tapi unik. Inilah wajah si Liku yang comel. harap-harap lah si Liku tidak marah saya pergi ambil tu profil picture muka buku dia..tehe habislah saya..

 Naa inilah si Liku. Kalau mau tahu, dia ni baik betul sama saya..dia sanggup berkongsi bilik dengan saya time saya tidur di ruma dia arr..hahah Baikkan dia? memang pun..tumbuk kamu yang cakap dia tidak baik..haha tidak bah..

Okay time Sabat tu, si Liku and family terus bawa saya pergi church SDA Keningau..

And excited juga jumpa ni kawan kawan baru yang paling bebeh and memang lawa lawa lah sumandak Keningau sampai saya pun jealous. Dari kiri, c Liku, c ee sy lupa nama dia..c mimi ka? lupa, tapi yang saya ingat dia lil sister c Cyekaa..sorry..hehe and yang paling kanan si Pinie..haha
 saya masuk masuk saja di church diaorang, aduhh adorable oh diorang..adorable? iya iya..and yang paling saya tidak pandai lupa, walaupun ada di antara mereka yang muda muda dari saya, pemikiran diorang really mature..and hahaha teeeerlalu spoting arr..hundia..teringat saya cakap si Mel sha time saya di sana "Kana kajutan si agnes sini.." sebabnya sepanjang saya ada di sana, saya tidak pernah tidak ketawa..hahahahaha all of them is so freakin funny..haha..seriously I miss their jokes..

And sepanjang saya ada disana, saya dapati diorang semua hebat hebat dalam nyanyian..super duper wow! saya yang menyanyi dari kecil ni pun sangat sangat tercabar la kan lepas tengok dorang menyanyi..semua ada talent yg ter sendiri..diorangyang baru study about how to playing guitar, violin and piano pun cepat sangat pandai..geniouss!

dari kiri namanya si Eponk (bukan nama sebenar ya bapa2 ibu2) and saya sendiri, lepas tu gadis ayu eh ayu yang pegang guitar itu adalah Mel sha! haha dan yang paling kanan, mm seriously, saya lupaa nama dia siapa..betul2 sya lupa.. tapi apa yang saya tidak lupa pasal dia, dia seorg yg tall, pandai menyanyi..Seriously, saya rindu muka muka diorang..sangat

 Sebelum balik, kami sempat bergila gila lagi di church..haha memang saya time tu pun memang keluar clumsy, crazy semua pasal durang..hahaha..Tapi thats it! itu yang buat saya rindu dengan diorang, entahlah bila lagi saya dapat jumpa diorang lagi..tidak tau lah..hahaha

em dari kiri itu si Dora ..eh dora kah? she's Eponk sister! sebenarnya dia sangat sangat lawa bah ni, tapi hahaha entahlah kami time tu..buat muka yang aneh aneh..hahaha..yang paling kanan, itu saya..trip trip cute cute saja tu..cute la sangat kan..puiieh..haha

Okay sampai sini sajalah saya cerita pasal diorang dulu. Next time, saya akan cerita about lawatan kecil kecilan kami di Banjaran Crocker Keningau..Okay..see you next time..

note: Liku, eponk, dora, pinie and yang lain lain, jangan kamu marah ar yang saya tulis tulis pasal kamu..hahaha saya miss kamu ni..tehee..astaga saya lupa cerita pasal c Wendy, cyeka,.jess and yg lain2..bah nanti next time, saya cer cer pasal kalian ya..jgn risau..haha k

Thursday, 3 October 2013

Friendship is one of the most beautiful thing on Earth, we need friends to share our thought, share our happiness and sadness in life...However, not all of us know what is a real friend? how can you consider a person as your best friend? how you can express your friendship? I just want they know how much I love and miss them..

A stranger stabs you in the front; a friend stabs you in the back; a boyfriend stabs you in the heart, but best friends only poke each other with straws.

  A friend is someone who can see the truth and pain in you even when you are fooling everyone else.

 Best friends are people you know you don’t need to talk to every single day. You don’t even need to talk to each other for weeks, but when you do, it’s like you never stopped talking.

 Best friends: the ones you can only be mad at for so long because you have important things to tell them.

 Friends are like stars, they come and go, but the ones that stay are the ones that glow

 A friend is someone who understand your past, believes in your future, and accepts you today just the way you are.

I truly miss all my old friends that just drifted away...come back!

 I miss being around friends. Associates. Whatever. I'm feeling like everyone thinks I'm being anti-social. Times are just really tough.

I miss everyone. I'm way too attached to my friends.

It's crazy when you miss someone after just seeing them!! I need a love intervention. All my friends go ahead and start planning it now!

 I feel really weird at the moment...Like something's missing. I haven't seen my friends in like ages!

 I miss laughing until my stomach hurt. I miss lakes and I miss him. I miss my best friends and parties. I miss who I was.

  • Friends vs Best Friends
Friend: calls your parents by mr. and mrs. Best friend: calls your parents by their first names. Friend: has never seen you cry Best friend: has always had the best shoulder to cry on Friend: never asks for anything to eat or drink Best friend: opens the fridge and makes herself at home Friend: asks you to write down your number. Best friend: they ask you for their number Friend: borrows your stuff for a few days then gives it back. Best friend: has a closet full of your stuff Friend: only knows a few things about you Best friend: could write a biography on your life story Friend: will leave you behind if that is what the crowd is doing Best friend: will always go with you

I love  them :)

Wednesday, 2 October 2013

Hello everyone, today I'm talking about one of my bestfriend! Her name is Prescela Francis and we called her "Biby"..!
                                        She is pretty right? Emm me? err I have no idea..haha

             I;m so proud to know her.. She is really an undrestanding person..lovely..amazing..waaa keep      praise loo..hahaha..I'm serious! And miss her sooooo much! :')

GOD please always be there for her :) Kadang kadang tempat si Biby la saya meluah semua kalau saya ada masalah..Semasa study di Matriks Labuan dulu, semester 1, saya dengan dia tidak begitu rapat. haha sehinggalah, saya dengan dia selalu mencuci piring di dapur Labuan's SDA church. hahaha lucukan. Lepas tu kami selalu sama sama.. pergi mana mana mesti berkepit.

Tapi saya rasa kadang kadang, saya pernah juga kasi sakit hati dia, memang pernah. Saya selalu larang dia supaya tidak buat begini..jangan buat begitu..Saya rasa saya jahat betul. Kesian si Biby. Kalau dia lambat pergi perjumpaan, mesti saya bising marah marah. hahaha. Sory Biby. Last last time mau berpisah sudah dari KML, baru saling bermaafan dan di maafi..hahahah.. sebenarnya saya ada satu lagi geng yang paling saya rindu, c Coyo..tapi nanti saya cer pasal dia..hahahaha..

Okay sampai sini sajalah.. biby i miss you so much!
harap dapat jumpa dia lagi :)
and AY2 yang lain :)
Okay saya sedang menghitung hari sebelum mendaftarkan diri pada 1 November 2013 nanti sebagai seorang mahasiswi International University of Malaya-Whales (IUMW) . Ini merupakan IPTS . Tak sabar!!!!

Adalah juga merasa cara orang orang Britain study macamana..hahahaha!

If you want to apply or what, you can go to this website Click here!

Good luck!

Monday, 17 June 2013

Kisah Sedih Seorang Remaja Lelaki - Untukmu Ibu!!

Kisah sedih .....sediakan tisu buat mengesat air mata bagi mereka yang berjiwa halus. Semoga ianya menginsafkan semua pihak yang tidak memahami jiwa remaja yang dilihat bermasalah. Sedarlah bahawa ada remaja yang ingin melakukan perubahan. Mereka juga ingin disanjungi dan diberi kesempatan membuktikan mereka adalah manusia yang boleh memberi manfaat kepada orang lain terutama ibubapa dan keluarga. Berilah mereka peluang kerana mereka juga ada perasaan, ada cita-cita dan harapan. 
Kepada para remaja GISB, Pak Lang harap anda semua akan berupaya menjadi model remaja harapan dizaman ini....
Ikutilah kisahnya....(Pak Lang edit dan berikan penambahan sedikit sebanyak. Terima kasih pada penulis asal kisah ini)

"Apa nak jadi dengan kau ni Along? Bergaduh! Bergaduh! Bergaduh! Kenapa kau degil sangat ni? Tak boleh ke kau buat sesuatu yang baik, yang tak menyusahkan aku?" Marah ibu. Along hanya membungkam. Tidak menjawab sepatah apapun. "Kau tu dah besar Along. Masuk kali ni dah dua kali kau ulang ambil SPM, tapi kau asyik buat hal di sekolah. Cuba la kau ikut macam Angah dengan Alang tu. Kenapa kau susah sangat nak dengar nasihat orang hah?" Leter ibu lagi.

Suaranya kali ini sedikit sebak bercampur marah. Along terus membatukan diri. Tiada sepatah kata pun yang keluar dari mulutnya. Tiba-tiba dia melihat si ibu bergegas pergi mencari sesuatu dan kembali semula dengan rotan di tangannya. Kali ini darah Along mula menderau. Dia berdoa dalam hati agar ibu tidak memukulnya lagi seperti selalu. "Sekarang  kau cakap, kenapa kau bergaduh tadi? Kenapa kau pukul anak pengetua tu? Cakap Along, cakap!" Jerkah ibu. 

Along semakin berdebar-debar  namun dia tidak dapat berkata-kata. Suaranya bagai tersekat di kerongkong. Malah, dia juga tidak tahu bagaimana hendak menceritakan hal sebenar. Si ibu semakin bengang. "Jadi betul la kau yang mulakan pergaduhan ye!? Nanti kau, suka sangat cari penyakit, sekarang nah, rasakan!" Si ibu merotan Along berkali-kali dan berkali-kali jugaklah
Along menjerit kesakitan. "Sakit bu, sakit…maafkan Along bu, Along janji tak buat lagi.Bu, jangan pukul bu..sakit bu.. "

Along meraung meminta belas si ibu agar tidak merotannya lagi. "Tau sakit ye, kau bergaduh kat sekolah tak rasa sakit?" Balas ibu lagi. Kali ini semakin kuat pukulan si ibu menyirat tubuh Along yang kurus itu. "Bu, ampunkan Along bu,bukan Along yang mulakan, bukan Along bu, sakit bu..!!" Rayu Along dengan suara yang tersekat-sekat menahan pedih. Along memaut kaki si ibu. Berkali-kali dia memohon maaf daripada ibunya namun siratan rotan tetap mengenai tubuhnya. 

Along hanya mampu berdoa. Dia tidak berdaya lagi menahan tangisnya. Tangis bukan kerana sakitnya dirotan, tapi kerana memikirkan tidak jemukah si ibu merotannya setiap hari. Setelah hatinya puas, si ibu mula berhenti merotan Along. Tangan Along yang masih memaut kakinya itu di tepis kasar. Along menatap mata ibu. Ada manik-manik kaca yang bersinar di kelopak mata si ibu. Along memandang dengan sayu. Hatinya sedih kerana telah membuatkan ibunya menangis lagi kerananya.

Malam itu, Along berjaga sepanjang malam.. Entah mengapa matanya tidak dapat dilelapkan. Dia asyik teringatkan peristiwa dirotan ibu petang tadi. Begitulah yang berlaku apabila ibu marahkannya. Tapi kali ini marah ibu sangat memuncak. Mungkin kerana dia menumbuk anak pengetua sewaktu di sekolah tadi menyebabkan pengetua hilang sabar dan  memanggil ibunya ke sekolah untuk membuat aduan kesekian kalinya. Sewaktu di bilik pengetua, Along sempat menjeling ibu di sebelah..Namun, dia tidak diberi kesempatan untuk bersuara. Malah, semua kesalahan itu di dilemparkan kepadanya seorang. 

Si Malik anak pengetua itu bebas seolah-olah sedikit pun tidak bersalah dalam hal ini. Along mengesat sisa-sisa air mata yang masih bertakung di kelopak matanya. Dia berlalu ke meja tulis mencapai minyak sapu lalu disapukan pada bekas luka yang berbirat di tubuhnya dek rotanan ibu tadi. Perlahan-lahan dia menyapu ubat namun masih tetap terasa pedihnya. Walaupun sudah biasa dirotan, namun tidak seteruk kali ini. 

Along merebahkan badannya. Dia cuba memejamkan mata namun masih tidak mahu lelap. Seketika wajah ibu menjelma diruang ingatannya. Wajah ibu suatu ketika dahulu sangat mendamaikan pada pandangan matanya. Tetapi, sejak dia gagal dalam SPM, kedamaian itu semakin pudar dan hanya kelihatan biasa dan kebencian di wajah tua itu. Apa yang dibuat serba tidak kena pada mata ibu. Along sedar, dia telah mengecewakan hati ibu dahulu kerana mendapat keputusan yang corot dalam SPM. 

Tetapi Along tidak pernah ambil hati dengan sikap ibu walau adakalanya kata-kata orang tua itu menyakiti hatinya. Along sayang pada ibu. Dialah satu-satunya ibu yang Along ada walaupun kasih ibu tidak semekar dahulu lagi. Along mahu meminta maaf. Dia tidak mahu menjadi anak derhaka. Fikirannya terlalu cacamarba, dan perasaannya pula semakin resah gelisah. Akhirnya, dalam kelelahan melayani perasaan, Along terlelap juga.

Seminggu selepas peristiwa itu, si ibu masih tidak mahu bercakap  dengannya. Jika ditanya, hanya sepatah dijawab ibu. Itupun acuh tidak  acuh sahaja. Pulang dari sekolah, Along terus menuju ke dapur. Dia  mencangak mencari ibu kalau-kalau orang kesayangannya itu ada di situ. Along tersenyum memandang ibu yang terbongkok-bongkok mengambil sudu di bawah para dan kemudian mencacap makanan yang sedang dimasak itu. Dia nekad mahu menolong. Mudah-mudahan usahanya kali ini berjaya mengambil hati ibu. 

Namun, belum sempat dia melangkah ke dapur, adik perempuannya yang baru pulang daripada mengaji terus meluru ke arah ibu. Along terperanjat dan cuba berselindung di sebalik pintu sambil memerhatikan mereka. "Ibu..ibu masak apa ni? Banyaknya lauk, ibu nak buat kenduri ye!?" Tanya Atih kehairanan. Dia tidak pernah melihat ibunya memasak makanan yang pelbagai jenis seperti itu. Semuanya enak-enak belaka. Si ibu  yang lincah menghiris sayur hanya tersenyum melihat keletah anak bongsunya itu. 

Sementara Along di sebalik pintu terus memerhatikan mereka sambil memasang telinganya. "Ibu, Atih nak rasa ayam ni satu boleh?" "Eh! jangan, nanti dulu… Ibu tau Atih lapar, tapi tunggulah Kak Ngah dengan Alang balik dulu. Nanti kita makan sekali. Pergi naik atas mandi dan tukar baju dulu ye!" Si ibu bersuara lembut. Along menarik nafas panjang dan melepaskannya perlahan…"Anak-anak kesayangan ibu nak balik rupanya" bisik hati kecil Along. "Kak Ngah dengan Alang nak balik ke ibu?" Soalnya lagi. Atih  masih belum berganjak dari dapur. Si ibu mengangguk sambil tersenyum. 

Di wajahnya jelas menampakkan kebahagiaan. "Oooo.. patutlah ibu masak lauk banyak-banyak. Mmm bu, tapi Atih pelik la. Kenapa bila Along balik, ibu tak masak macam ni pun?" Along terkejut mendengar soalan Atih. Namun dia ingin sekali tahu apa jawapan dari ibunya. "Along kan hari-hari balik rumah? Kak Ngah dengan Alang lain, diorang kan duduk asrama, balik pun sebulan sekali ja!" Terang si ibu. "Tapi, ibu tak penah masak lauk macam ni untuk Along pun!"  Soal Atih lagi. Dahinya sedikit berkerut dek kehairanan. Along mula terasa sebak. 

Dia mengakui kebenaran kata-kata adiknya itu namun dia tidak mahu ada perasaan dendam atau marah walau secalit pun pada ibu yang sangat disayanginya. "Dah tu, pergi mandi cepat. Kejap lagi kita pergi ambil Kak Ngah dengan Alang dekat stesen bas" Arah ibu. Dia tidak mahu Atih mengganggu kerja-kerjanya di dapur dengan menyoal yang bukan-bukan. Malah ibu juga tidak senang jika Atih terus bercakap tentang Along. Pada ibu, Along anak yang derhaka yang selalu menyakiti hatinya. Apa yang dikata tidak pernah didengarnya. Selalu pula membuat hal di sekolah mahupun di rumah. Disebabkan itulah ibu semakin hilang perhatian pada Along dek kerana marah dan kecewanya.

Selepas ibu dan Atih keluar, Along juga turut keluar. Dia menuju ke Pusat Bandar sambil jalan-jalan buat menghilangkan tekanannya. Tiba di satu kedai, kakinya tiba-tiba berhenti melangkah. Matanya terpaku pada sepasang jubah putih berbunga ungu yang di lengkapi dengan tudung bermanik. "Cantiknya, kalau ibu pakai mesti lawa ni" Dia bermonolog sendiri. Along melangkah masuk ke dalam kedai itu. 

Sedang dia membelek-belek jubah itu, bahunya tiba-tiba disentuh seseorang. Dia segera menoleh. Rupa-rupanya itu Fariz, sahabatnya. "Laa..kau ke, apa kau buat kat sini?" tanya Along ingin tahu sambil bersalaman dengan Fariz. "Aku tolong jaga butik kakak aku. Kau pulak buat apa kat sini?" soalnya pula. "Aku tak de buat apa-apa, cuma nak tengok-tengok baju ni. Aku ingat nak beli dan hadiahkan kepada mak aku" Jelas Along jujur. "Waa..bagus la kau ni Azam. Kalau kau nak beli, aku bagi potongan harga 50%. Macam mana?" Terlopong mulut Along mendengar tawaran Fariz itu. "Betul ke ni Riz? Nanti marah kakak kau!" Along meminta kepastian. 

"Untuk kawan baik aku, kakak aku mesti bagi punya!" Balas Fariz meyakinkannya. "Tapi aku kena beli minggu depan la. Aku tak cukup duit  sekarang ni." Cerita Along agak keseganan. Fariz hanya menepuk bahunya  sambil tersenyum. "Kau ambik dulu, lepas tu kau bayar sikit-sikit."  Kata Fariz . Along hanya menggelengkan kepala tanda tidak setuju. Dia tidak mahu berhutang begitu. Jika ibunya tahu, mesti dia dimarahi  silap-silap dipukul lagi. Pada kau ada berapa ringgit sekarang ni?" soal Fariz yang benar-benar ingin membantu sahabatnya itu. 

Along menyeluk saku seluarnya dan mengeluarkan dompet berwarna hitam yang semakin lusuh itu. "Tak sampai sepuluh ringgit pun Riz, tak pe lah, aku datang beli minggu depan. Kau jangan jual dulu baju ni tau!" pesan Along bersungguh-sungguh. Fariz hanya mengangguk senyum.

Hari semakin lewat. Jarum pendek sudah melangkaui nombor tujuh. Setelah tiba, kelihatan Angah dan Alang sudah berada di dalam rumah. Mereka sedang rancak berbual dengan ibu di ruang tamu. Dia menoleh ke arah mereka seketika kemudian menuju ke dapur. Perutnya terasa lapar  sekali kerana sejak pulang dari sekolah petang tadi dia belum makan lagi. Penutup makanan diselak. Syukur masih ada sisa lauk-pauk yang ibu masak tadi bersama sepinggan nasi di atas meja.

Tanpa berlengah dia terus makan sambil ditemani Si Tomei, kucing kesayangan arwah ayahnya. "Baru nak balik waktu ni? Buat hal apa lagi kat luar tu?" Soalan ibu yang bernada sindir itu tiba-tiba membantutkannya daripada menghabiskan sisa makanan di dalam pinggan. "Kenapa tak makan kat luar ja? Tau pulak, bila lapar nak balik rumah" Leter ibu lagi. Along hanya diam. Dia terus berusaha mengukir senyum dan membuat muka selambar seperti tidak ada apa-apa yang berlaku. Tiba-tiba Angah dan Alang menghampirinya di meja makan. Mereka berdiri di sisi ibu yang masih memandang ke arahnya seperti tidak berpuas hati. 

"Along ni teruk tau. Suka buat ibu susah hati. Kerana Along, ibu kena marah dengan pengetua tu" Marah Angah, adik perempuannya yang sedang belajar di MRSM. Along mendiamkan diri. Diikutkan hati, mahu saja dia menjawab kata-kata adiknya itu tetapi melihat kelibat ibu yang masih di situ, dia mengambil jalan untuk membisu sahaja. "Along! Kalau tak suka belajar, berhenti je la. Buat je kerja lain yang berfaedah daripada menghabiskan duit ibu”" Sampuk Alang, adik lelakinya yang menuntut di sekolah berasrama penuh. 

Kali ini kesabarannya benar-benar tercabar. Hatinya semakin terluka melihat sikap mereka semua. Dia tahu, pasti ibu mengadu pada mereka. Along mengangkat mukanya memandang wajah ibu. Wajah tua si ibu masam mencuka. Along tidak tahan lagi. Dia segera mencuci tangan dan meluru ke biliknya. Perasaannya jadi kacau. Fikirannya bercelaru.. Hatinya pula jadi tidak keruan memikirkan kata-kata mereka. Along sedar, kalau dia menjawab, pasti ibu akan semakin membencinya. 

Along nekad, esok pagi-pagi, dia akan tinggalkan rumah. Dia akan mencari kerja di Bandar B. Kebetulan cuti sekolah selama seminggu bermula esok. Seperti yang dinekadkan, pagi itu selesai solat subuh, Along terus bersiap-siap dengan membawa beg sekolah berisi pakaian, Along keluar daripada rumah tanpa ucapan selamat. Dia sekadar menyelitkan nota buat si ibu menyatakan bahawa dia mengikuti program sekolah berkhemah di hutan selama seminggu. 

Niatnya sekadar mahu mencari ketenangan selama beberapa hari. Justeru dia terpaksa berbohong agar ibunya tidak bimbang dengan tindakannya itu. Along menunggang motorsikalnya terus ke Pusat Bandar untuk mencari pekerjaan. Nasib menyebelahinya. Tengah hari itu, dia diterima bekerja dengan Abang Joe sebagai pembantu di bengkel membaiki motorsikal. Upahnya lima belas ringgit sehari. Along rasa sangat bersyukur dan gembira. Gembira kerana tidak lama lagi, dia dapat membelikan jubah untuk ibu.

Hari ini hari ke empat Along keluar daripada rumah. Si ibu sedikit gelisah memikirkan apa yang dilakukan Along di luar. Dia juga berasa agak rindu dengan Along. Entah mengapa hati keibuannya agak tersentuh setiap kali memandang bilik Along. Tetapi kerinduan dan kerisauan itu terubat apabila melihat gurau senda anak-anaknya yang lain.

Seperti hari-hari yang sebelumnya, Along bekerja keras membantu Abang Joe di bengkelnya. Sydah lebih 10 hari Along bekerja di situ. Sikap Abang Joe yang baik dan kelakar itu sedikit sebanyak mengubat hatinya yang luka. Abang Joe baik. Dia banyak membantu Along antaranya menumpangkan Along di rumahnya dengan percuma. "Azam, kalau aku tanya kau jangan marah ke?" Soal Abang Joe tiba-tiba sewaktu mereka menikmati nasi bungkus tengah hari itu. "Macam serius jer bunyinya Abang Joe?" Along kehairanan. "Sebenarnya, kau lari dari rumah kan?" 

Along tersedak mendengar soalan itu. Nasi yang disuap ke dalam mulutnya tersembur keluar. Matanya juga kemerah-merahan menahan sedakan. Melihat keadaan Along itu, Abang Joe segera menghulurkan air. "Kenapa lari dari rumah? Bergaduh dengan parents?" Tanya Abang Joe lagi cuba menduga. Soalan Abang Joe itu benar-benar membuatkan hati Along sebak. Along mendiamkan diri. Dia terus menyuap nasi ke dalam mulut dan mengunyah perlahan. Dia cuba menundukkan mukanya cuba menahan perasaan sedih. 

"Azam, kau ada cita-cita tak ataupun ada impian apa-apa ke?" Abang Joe mengubah topik setelah melihat reaksi Along yang kurang selesa dengan soalannya tadi. "Ada!"  Jawab Along pendek. "Kau nak jadi apa satu masa nanti? Jurutera? Doktor? Cikgu? Pemain bola? Mekanik macam aku atau apa?" Along menggeleng-gelengkan kepala. "Semuanya tidak! Cuma satu je, saya nak mati dalam pangkuan ibu saya." Jawab Along disusuli ketawanya. Abang Joe melemparkan tulang ayam ke arah Along yang tidak serius menjawab soalannya itu. 

"Ala, gurau ja la Abang Joe… Sebenarnya, saya nak bawa ibu saya ke Mekah dan saya nak jadi anak yang soleh!" Perlahan sahaja suaranya namun masih jelas didengari telinga Abang Joe. Abang Joe tersenyum mendengar jawapannya. Dia bersyukur di dalam hati kerana mengenali seorang anak yang begitu baik. Dia sendiri sudah bertahun-tahun membuka bengkel itu namun belum pernah ada cita-cita mahu menghantar ibu ke Mekah.

Setelah tamat waktu rehat, mereka menyambung kerja masing-masing. Tidak seperti selalu, petang itu Along kelihatan banyak berfikir. Mungkin terkesan dengan soalan Abang Joe sewaktu makan tadi. "Abang Joe, hari ni, saya nak balik rumah …terima kasih banyak kerana jaga saya beberapa hari ni" Ucap Along sewaktu selesai menutup pintu bengkel. Abang Joe yang sedang mencuci tangannya hanya mengangguk. Hatinya gembira kerana akhirnya anak muda itu mahu pulang ke pangkuan keluarga. 

Sebelum berlalu, Along memeluk lelaki bertubuh sasa itu. Ini menyebabkan Abang Joe terasa agak sebak. "Abang Joe, jaga diri baik-baik. Barang-barang yang saya tinggal kat rumah Abang Joe tu, saya hadiahkan untuk Abang Joe" Kata Along lagi. "Tapi, kau kan boleh datang bila-bila yang kau suka ke rumah aku!?" soal Abang Joe. Dia risau kalau-kalau Along menyalah-anggap tentang soalannya tadi. 

Along hanya senyum memandangnya. "Tak apa, saya bagi kat Abang Joe. Abang Joe, terima kasih banyak ye! Saya rasa tak mampu nak balas budi baik abang. Tapi, saya doakan perniagaan abang ni semakin maju" Balasnya dengan tenang. Sekali lagi Abang Joe memeluknya bagai seorang abang memeluk adiknya yang akan pergi jauh.

Berbekalkan upahnya, Along segera menuju ke butik kakak Fariz untuk membeli jubah yang diidamkannya itu. Setibanya di sana , tanpa berlengah dia terus ke tempat di mana baju itu disangkut. "Hey Azam, mana kau pergi? Hari tu mak kau ada tanya aku pasal kau. Kau lari dari
rumah ke?" Soal Fariz setelah menyedari kedatangan sahabatnya itu. "Along hanya tersengeh menampakkan giginya. "Azam, mak kau marah kau lagi ke? Kenapa kau tak bagitau hal sebenar pasal kes kau tumbuk siMalik tu?" "Tak pe lah, perkara dah berlalu.lagipun, aku tak nak ibu aku terasa hati kalau dia dengar tentang perkara ni”, Terang Along dengan tenang. 

"Kau jadi mangsa Azam. Tengok, kalau kau tak bagitau, mak kau ingat kau yang salah”, kata Fariz lagi. "Tak apa lah Riz, aku tak nak ibu aku sedih. Lagipun aku tak kisah, aku sangat sayangkan Ibu aku!" "Azam..kau ni.."  "Aku ok, lagipun aku tak mahu menyusahkan lagi ibu aku. Aku tak nak dia sedih dan ingat kisah tu lagi" Jelas Along memotong kata-kata si sahabat yang masih tidak berpuas hati itu. 

"Aku nak beli jubah ni Riz. Kau tolong balutkan ek, jangan lupa lekat kad ni sekali, ok!" pinta Along sambil menyerahkan sekeping kad berwarna merah jambu. "No problem, tapi, mana kau dapat duit? Kau kerja ke?" Soal Fariz ingin tahu. "Aku kerja kat bengkel Abang Joe. Jadi pembantu dia” Terang Along. "Abang Joe mana ni?" "Yang buka bengkel motor kat Jalan Selasih sebelah kedai makan pakcik kantin kita tu!" Jelas Along dengan panjang lebar. Fariz mengangguk. "Azam, kau nak bagi hadiah ni kat mak kau bila?" 
"Hari ni laâ.." Balas Along. 
"Ooo hari lahir ibu kau hari ni ya?" 
"Bukan, minggu depan" 
"Habis? Kenapa kau tak tunggu minggu depan je?" Soal Fariz lagi. 
"Aku rasa hari ni je yang sempat untuk aku bagi hadiah ni. Lagipun, aku harap lepas ni ibu aku tak marah aku lagi" Jawabnya sambil mengukir senyum.

Along keluar daripada kedai. Kelihatan hujan mulai turun. Namun Along tidak sabar menunggu untuk segera menyerahkan hadiah itu untuk ibu.  Sambil menunggang, Along membayangkan wajah ibu yang sedang tersenyum menerima hadiahnya itu. Motorsikalnya sudah membelok ke Jalan Nuri II. Tiba di simpang hadapan lorong masuk ke rumahnya, sebuah kereta wira yang dipandu laju cuba mengelak daripada melanggar seekor anjing yang tiba-tiba muncul di depannya. Pemandu kereta itu menekan brek dan mengelak tapi dek jalan yang licin, ia hilang kawalan. terus merempuh Along dari depan yang tidak sempat mengelak. 

Akibat perlanggaran yang kuat itu, Along terpelanting ke tengah jalan dan  mengalami hentakan yang kuat di kepala dan belakangnya. Topi keledar yang dipakainya mengalami retakan dan tercabut daripada kepalanya. Along membuka matanya perlahan-lahan dan terus mencari hadiah untuk si ibu. Dengan sisa kudrat yang ada, dia cuba mencapai hadiah yang tercampak berhampirannya itu. Dia menggenggam kuat cebisan kain dan kad yang terburai dari kotak itu. 

Darah semakin membuak-buak keluar dari hidungnya. Kepalanya juga terasa sangat berat, pandangannya berpinar-pinar dan nafasnya semakin tersekat-sekat. Dalam keparahan itu, Along melihat kelibat orang yang sangat dikenalinya sedang berlari ke arahnya. Serta merta tubuhnya terus dirangkul wanita tersebut. Dia tahu, wanita itu adalah ibunya. Terasa bahagia sekali apabila dahinya dikucup saat itu.

Along gembira. Itu kucupan daripada ibunya. Dia juga dapat mendengar suara Angah, Alang dan Atih memanggil-manggil namanya. Namun tiada suara yang keluar dari kerongkongnya saat itu. Along semakin lemah. Namun, dia kuatkan semangat dan cuba menghulurkan jubah dan kad yang masih di genggamannya itu. "Ha..ha..hadiiiiah uuuntuk iiiiiibu" Itu saja yang termampu diucapnya sambil berusaha mengukir senyuman. Senyuman terakhir buat ibu yang sangat dicintainya. Sebaik habis mengukir senyuman bahagia itu, Along terasa kesakitannya sudah tidak tertahan lagi. Suara ibu, Angah, Alang dan Atih semakin sayup terdengar. Matanya sudah sangat berbinar. Di gagahnya menahan matanya untuk terus menatap wajah ibunya selama yang mungkin. 

Along sudah kelihatan hampir tidak sedarkan diri. Si ibu begitu cemas bercampur sebak dan sedih. Kepala dan tubuh Along dipeluknya sambil dicium berkali-kali. Air matanya merembes keluar bagai tidak dapat ditahan lagi. Pandangan Along semakin kelam. Sebelum matanya tertutup rapat, terasa ada air hangat yang menitik ke wajahnya. Akhirnya, Along terkulai dalam pangkuan ibu dan dia pergi untuk selama-lamanya.

 Along di bawa ke hospital dan disahkan sudah meninggal dunia. Siibu menangis semahu-mahunya menyesali tindakannya terhadap Along. Dia lebih menurut nafsu dan emosi. Along sudah pergi untuk selama-lamanya.  Tangisan dan penyesalan tidak akan mengembalikan Along ke pangkuannya semula. Sebaik pengebumian jenazah Along, si ibu terus duduk di sisi kubur Along bersama Angah, Alang dan Atih. Begitu juga perasaan yang dirasai Angah, Alang dan Atih. Masing-masing berasa pilu dan sedih dengan pemergian seorang abang yang selama ini disisihkan.

Sedang melayani perasaan masing-masing, Fariz tiba-tiba muncul. Dia terus mendekati wanita separuh umur itu lalu mencurahkan segala apa yang dipendamnya selama ini. "Makcik, ampunkan segala kesalahan Azam. Azam tak bersalah langsung dalam kes pergaduhan tu makcik. Sebenarnya, waktu Azam dan saya sibuk menyiapkan lukisan, Malik datang dekat kami.. Dia sengaja cari pasal dengan Azam dengan menumpahkan warna air dekat lukisan Azam. Lepas tu, dia ejek-ejek Azam. Dia cakap Azam anak pembunuh. Bapa Azam seorang pembunuh dan dia jugak cakap, ibunya iaitu mak cik sebagai seorang perempuan gila. Azam pukul Malik sebab tak sanggup mendengar Malik menghina ibu dan ayahnya"

Cerita Fariz dengan nada sebak. Si ibu terkejut mendengarnya. Terbayang di ruang matanya pada ketika dia merotan Along kerana kesalahan menumbuk Malik. "Tapi, kenapa arwah tidak ceritakan pada makcik Fariz? Soalnya dengan sedu sedan. "Sebab..Azam tak mahu makcik sedih dan teringat kembali peristiwa itu. Dia cakap, dia tak nak makcik jatuh sakit lagi, dia tak nak mengambil semua ketenangan yang makcik ada sekarang walaupun dia disalahkan, dia terima. Tapi dia tak sanggup tengok makcik dimasukkan ke hospital sakit jiwa semula" Terang Fariz lagi. Dia berasa puas kerana dapat menyatakan kebenaran bagi pihak sahabatnya itu.

Siibu terdiam mendengar penjelasan Fariz. Lidahnya kelu untuk berkata-kata lagi. Terasa seluruh anggota badannya menjadi Lemah. Berbagai perasaan mencengkam hatinya. Sungguh hatinya terasa sangat pilu dan terharu dengan pengorbanan si anak yang selama ini dianggap anak derhaka.

Dengan lemah, wanita itu mengeluarkan bungkusan yang hampir relai dari beg tangannya. Sekeping kad berwarna merah jambu bertompok darah yang kering dibukanya lalu dibaca. ˜Buat ibu yang sangat dikasihi, ampunkanlah salah silap Along selama ini. Andai Along melukakan hati ibu, Along pinta sejuta kemaafan. Terimalah maaf Along bu..Along janji tak kan membuatkan ibu marah lagi. Ibu, Along sayang ibu selama-lamanya. Selamat hari lahir ibu dan terimalah hadiah ini dari anakmu yang banyak menyusahkanmu....UNTUKMU IBU!"  

Kad itu dilipat dan dicium. Air matanya sekali lagi melunjur deras berjurai membasahi pipi. Sekali lagi siibu menangis semahu-mahunya. Segala perasaan sedih, pilu, sayang, menyesal dan marahkan diri bercampur baur di dalam dadanya. Setelah beberapa lama, siibu tenang semula. Di dalam hatinya siibu berkata "Ya Allah!! Aku mohon ampun padamu atas apa yang sahaja kesalahan aku kepada anak ini. Kau saksikanlah Ya Allah bahawa aku meredainya sebagai anak yang soleh.. Engkau tempatkanlah Along anakku ini di dalam syurgaMu yang kekal abadi!"

Mereka terus terkenangkan Along... sedangkan di depan mereka di sebalik alam nyata, berdiri ruh Along memerhatikan Ibunya dan mereka. Along hanya tersenyum melihat keluarganya yang sudah menyaksikan kebenarannya. Along berbahagia menerima kiriman doa yang sangat berharga dari Ibunya..... Ruh Along terus terbang jauh-jauh menuju kesejahteraan dan kebahagiaan yang sebenarnya di alam sana....

Popular Posts

Powered by Blogger.


This content isn't available over encrypted connections yet.

About Poyong Jose

My photo
Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia
I have always been an achiever, be it academics or professional life or sports or any other field in my life. I believe in success through hard work and dedication. My motto in life is to ‘If you want something, work hard and you will achieve it. there are no short cuts’. I enjoy life to the fullest and love humor. I am a progressive thinker respect each person’s space and values.

Poyong's page viewers